05 August 2009

Laskar Pelangi harus ditayangkan di setiap sekolah,universiti atau mana-mana pusat pengajianSinopsis:


Sebuah adaptasi sinema dari novel fenomenal LASKAR PELANGI karya Andrea Hirata.
Hari pertama pembukaan kelas baru di sekolah SD Muhammadyah menjadi sangat menegangkan bagi dua guru luar biasa, Muslimah (Cut Mini) dan Pak Harfan (Ikranagara), serta 9 orang murid yang menunggu di sekolah yang terletak di desa Gantong, Belitong. Sebab kalau tidak mencapai 10 murid yang mendaftar, sekolah akan ditutup.


Hari itu, Harun, seorang murid istimewa menyelamatkan mereka. murid ke-10 yang kemudian diberi nama Laskar Pelangi oleh Bu Muslimah, menjalin kisah yang tak terlupakan.
5 tahun bersama, Bu Mus, Pak Harfan dan ke 10 murid dengan keunikan dan keistimewaannya masing masing, berjuang untuk terus bisa sekolah. Di antara berbagai tentangan berat dan tekanan untuk menyerah, Ikal (Zulfani), Lintang (Ferdian) dan Mahar (Veris Yamarno) dengan bakat dan kecerdasannya muncul sebagai pendorong semangat sekolah mereka.
Di tengah upaya untuk tetap mempertahankan sekolah, mereka kehilangan sosok yang mereka cintai. Sanggupkah mereka bertahan menghadapi cubaan demi cubaan?


Filem ini dipenuhi kisah penuh haru tentang perjuangan hidup dalam menuntut ilmu serta menggapai mimpi, serta keindahan persahabatan yang menyelamatkan hidup manusia, dengan latar belakang sebuah pulau indah yang pernah menjadi salah satu pulau terkaya di Indonesia.Kisah benar yang diadaptasikan dari novel karya Andrea Hirata ini sangat membangun jiwa setiap penonton. Lebih-lebih lagi jiwa seorang penuntut ilmu. Ana dah tonton filem ni 5 bulan lepas, tapi masih terngiang-ngiang lgi dalam kepala ni. Sebab itu lah saya meluahkan di sini. Ingin berkongsi bersama sahabat-sahabat.. Filem yang akan ditayangkan di eropah ini bagi ana perlu dipertontonkan di setiap sekolah bagi menaikkan kesungguhan mereka dalam menuntut ilmu..

2 comments:

 1. salam
  bknya tlh dibeli
  filemnya juga tlg ditonton
  hebat!MasyaAllah
  byk pengisian yg dpt diambil~

  ReplyDelete
 2. *filemnya juga tlh ditonton~

  ReplyDelete

Paterikan nama anda di sini. Saya akan jejaki. Moga ikatan terus bersemadi..

Related Posts with Thumbnails