12 February 2012

Impak Sambutan Maulid Nabi Kepada Masyarakat


Bismillah..

Ini gambar bekas ahli kumpulan Ruffedge, VE dan Innuendo yang sangat popular suatu ketika dahulu. Sekarang mereka bergabung menjadi sebuah kumpulan Nasyid 'AL-MAWLID'. Mereka telah berhijrah.

Ini antara yg terkenal..ramai lagi selain mereka yang telah berhijrah.. tidak kurang juga sahabat-sahabat saya sendiri.. Dengan menghidupkan cinta Nabi ﷺ saja umat ini boleh kembali kepada jalan yang lurus..

Di sini saya nak tekankan bahawa bohong besar bagi pihak yang mengatakan sambutan Maulidur Rasul di Malaysia tidak memberi apa-apa kesan kepada masyarakat. Bukan bermaksud kita hanya cinta, menghayati dan mengaplikasikan sunnah baginda hanya pada hari maulid sahaja, tetapi pada setiap detik pastinya. Cuma hari maulid adalah untuk menghidupkan roh cinta Nabi ﷺyang telah mati dalam jiwa-jiwa masyarakat yang jauh dari Nabi ﷺ.
Ulama Salafussoleh Membolehkan Sambutan Maulid

Berkata guru saya Fadhilah Mufti Mesir Syaikh Prof. Dr. Ali Jum'ah,

"Menunjukkan kegembiraan dengan kelahiran Baginda adalah satu ibadah. Bahkan si musyrik Abu Lahab pun diringankan azabnya setiap hari Isnin hanya krn prnh bergembira dgn kelahiran Rasulullah ﷺ (rujuk hadis ini di Sahih Bukhari dalam Kitab An-Nikah no. 4813) apatah lagi kita?

firman Allah: "..dan ingatkanlah mereka kepada hari-hari Allah"(Ibrahim:5)

Antara hari-hari Allah adalah hari-hari kejayaan Islam dan hari-hari kelahiran Nabi, dan sebaik-baik hari Allah adalah hari kelahiran kekasihNya ﷺ.

Bahkan para sahabat sendiri ada membuat sambutan kegembiraan kemenangan Rasulullahﷺ.

Daripada Buraidah Al-Aslami r.a. berkata, Rasulullah keluar berjihad di dalam satu peperangan, ketika baginda ingin berangkat, datang seorang hamba yang berkulit hitam berkata, Ya Rasulallah, aku telah bernazar, jika Allah jadikan Tuan pulang dengan selamat, untuk aku bermain duf(sejenis alat muzik)di hadapanmu dan bernyanyi.

Berkata Rasulullah padanya, Jika kamu telah bernazar, maka lakukanlah, jika tidak, maka janganlah"(HR Tirimizi dan Imam Ahmad)

Hadith ini menunjukkan sambutan tersebut adalah dibolehkan, kerana tidak sah bernazar dalam perkara maksiat dan dilarang Allah.. Dan juga Nabi tak larang nazar tersebut. Adapun Baginda berkata jangan lakukan jika tidak bernazar kerana tawadhu'nya baginda ﷺ dengan para sahabat..

Al-Imam As-Suyuti r.a. ada membuat risalah khas yang sangat menarik tentang galakan mawlid bertajuk "Tujuan Yang Baik Dalam Amalan Mawlid" begitu juga ulama salaf lain yang menggalakkannya seperti Al-Hafiz Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani di kitab تحفة الأخبار في مولد المختار Imam Al-Hafiz Ibnul Jauzi, Ibnu Kathir, Ibnu Hajar Al-Haitami dalam kitab Ni’matul Kubra 'Alal 'Alam Fi Maulidi Saidi Waladi Adam, Ibnul Haj, Ibnu Dihyah dalam al-Tanwir min Mawlid al-Siraj al-Munir, Imam Ibnu Taimiyyah dalam Iqtidho’ Ash Shirothil Mustaqim dll... "

(Rujuk:Majalah Al-Mujahid bil. 383 ms 24 bab hukum menyambut mawlid)

Ya, benarlah kata Al-Hafiz Ibnu Hajar Al-Haitami dalam kitabnya Ni’matul Kubra 'Alal 'Alam Fi Maulidi Saidi Waladi Adam, Bab : Faslun Fii Bayan Fadli Maulid Nabi(Kelebihan Mawlid Nabi)

وَقَالَ جُنَيْدُ البَغْدَادِيِّ قَدَّسَ اللهُ سِرَّهُ مَنْ حَضَرَ مَوْلِدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَ عَظَّمَ قَدْرَهُ فَقَدْ فَازَ بِالِإيمَانَ


Ertinya: Telah berkata Imam Junaid Al-Baghdadi r.a:

“Sesiapa yang menghadiri majlis maulid Nabi dan mengagungkan kedudukannya, maka sesungguhnya ia telah mencapai kejayaan iman.”

Imam Muhammad ‘Abd al-Hayy al-Kattani di dalam kitabnya al-Ta’alif al-Mawlidiyyah telah menyenaraikan hampir 130 buah kitab mawlid yang disusun menurut abjad. Manakala Dr. Salah al-Din al-Munjid telah menyenaraikan sekitar 181 buah kitab mawlid di dalam kitabnya (معجم ما أُلف عن النبي محمد صلى الله عليه وسلم). Boleh rujuk semua tentang maulid dalam kitab tersebut dan majoriti ulama membolehkannya..


Kesimpulannya, selagimana sambutan Maulid Ar-Rasul ini bertepatan dengan syariat seperti menghidupkannya dengan majlis ilmu, ceramah, zikir, selawat dan lain-lain, maka hidupkanlah ia di kalangan masyarakat. Sebaliknya jika Sambutan ini keluar dari neraca syariat, seperti ikhtilat, menari, konsert dan lain-lain, maka hentikan dan elakkannya.

Wallahu ta'ala a'la wa a'lam.

اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم


No comments:

Post a Comment

Paterikan nama anda di sini. Saya akan jejaki. Moga ikatan terus bersemadi..

Related Posts with Thumbnails