22 January 2012

Perbanyakkan Amalan Di Musim Sejuk


Bismillah.


Post ini khusus bagi insan yang menghadapi musim sejuk saja.. tak kira di mana anda berada.. kalau di Malaysia, anggap saja yang duduk bawah air-cond tu musim sejuk.. huhu.. :P

Diriwayatkan oleh Imam Ahmad daripada hadis Abi Sa'id Al-Khudri, dari Nabiﷺ bersabda,

"الشتاء ربيع الؤمن"
Ertinya: "Musim sejuk itu, musim bunga bagi orang yang beriman"

Hadis ini diriwayatkan juga oleh Al-Baihaqi dan selainnya, dengan lafaz tambahan, "Panjang malam harinya maka ia menghidupkannya dengan qiyamullail, dan pendek harinya maka ia hidupkannya dengan berpuasa"

Berkata Al-Hafiz Ibnu Rajab Al-Hanbali:

"Winter(musim sejuk) adalah Spring(musim bunga) bagi org mukmin kerana pada musim sejuklah subur taman-taman ketaatan dan mudah melakukan amalan kebaikan seperti suburnya tanaman di musim bunga. Jiwa dan hati kita pada musim bunga seperti berada di taman amalan-amalan yang mudah dilaksanakan. Sepertimana haiwan-haiwan di ladang pada musim bunga, penuhnya tanaman menyebabkan haiwan gemuk dan menyihatkan anggota haiwan, begitu jugalah agama orang yang beriman menjadi 'sehat' di musim sejuk oleh kerana dimudahkan oleh Allah untuk melaksanakan ketaatan.

Sesungguhnya orang mukmin itu pada musim sejuk, mampu berpuasa di siang hari tanpa masalah dan kepayahan seperti lapar dan dahaga kerana waktu siangnya adalah pendek dan dingin, hingga kita tidak merasakan halangan dengan berpuasa.

Manakala di waktu malam musim sejuk pula, oleh kerana panjang malamnya, kita boleh tidur secukupnya kemudian masih sempat juga untuk bangun beribadah, membaca Al-Quran dan berqiyamullail. Kita merasakan puas dan cukup tidur, dan dalam masa yang sama rasa cukup juga beribadah, maka bergabunglah kesempurnaan keperluan jasmani dan rohaninya"


Sabda Rasulullah ﷺ lagi: "Berpuasa di musim sejuk adalah harta rampasan yang mudah! (mendapat ganjaran besar tanpa halangan dan kesukaran)" (HR Tirmizi)

Diriwayatkan bahawa Sayyidina Ibnu Mas'ud berkata: "Selamat datang wahai musim sejuk yg turun padanya barakah(keberkatan), dipanjangkan malamnya untuk berqiyamullail, dan dipendekkan siangnya untuk berpuasa"

Dan daripada 'Ubaid bin 'Umair, apabila datangnya musim sejuk, ia berkata:"Wahai ahli Quran, telah panjang malammu untuk membaca Al-Quran maka bacalah! dan telah pendek siangmu untuk berpuasa maka berpuasalah!

Rujukan: Lataiful Ma'arif karya Al-hafiz Ibnu Rajab Al-Hanbali m/s 435 cet. Dar Hadis)

1 comment:

 1. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

  Web: almawaddah.info

  Salam


  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik


  Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

  ReplyDelete

Paterikan nama anda di sini. Saya akan jejaki. Moga ikatan terus bersemadi..

Related Posts with Thumbnails