10 August 2011

Masuk Islam Ketika Merompak!

video

Bismillah.

Baru-baru ni, seorang kawan Azam dari Lubnan tunjukkan Azam sebuah video yang sangat menarik di laptopnya. So Azam teruja pula nak upload dan kongsi di blog.. hehehe.. santai-santai la sikit.. asyik tulis dan baca berat-berat ja.. cuba play video di atas.. ^^

Kisahnya adalah begini:

Di Shirley, New York, seorang perompak yang menggunakan sebatang kayu baseball untuk merompak sebuah kedai runcit terpaksa menyerah dan melutut ketakutan kerana tanpa disangka, pemilik kedai tersebut rupanya mempunyai selaras senapang yang besar. hahaha..

Sambil menangis, perompak malang terbabit lalu memohon maaf serta cuba meraih simpati pemilik kedai tersebut.

Mohammad Sohail, pemilik kedai runcit tersebut yang merupakan seorang Muslim lalu dengan penuh kasih sayang memberikan sedikit roti dan wang tunai sebanyak 40 USD.. Banyak tuu!! pergh!!

Tidak hanya sekadar diberi wang, perompak terbabit juga disuruh berjanji untuk tidak mengulangi perbuatannya merompak lagi..

Oleh kerana terkesan dengan akhlak Mohammad Sohail, perompak tersebut lalu menyatakan padanya bahawa dia ingin masuk Islam sepertinya.

Dan Alhamdulillah, perompak tersebut kemudian mengucap dua kalimah syahadah dan menjadi saudara baru kita..

Hidayah Allah tak mengenal tempat, keadaan dan waktu!!

Huhu.. Lihat, bagaimana cara pemilik kedai tersebut membantu perompak itu yang mana dia bukan hanya membantu dari segi material, tetapi juga rohani dan mental! Dia dakwah perompak tersebut.. Subhanallah!

Sebenarnya kisah yang lebih kurang begini juga pernah berlaku di zaman Rasulullah dan salafussoleh dahulu..

Em, nak ceritakan sikit tapi malas..hehe.. lagipun entry ni dah meleret dah..taknak lah buat panjang-panjang, nanti korang malas baca pulak.. kan? huhu, macam Azam tak tahu ja..

Okay, sebagai pengajaran, melalui kisah ini Azam sebenarnya nak ambil perhatian pembaca semua untuk mencontohi Mohammad Sohail dalam mengaplikasikan sabda Rasulullah yang berbunyi:


انصر أخاك ظالماً أو مظلوماً
“Bantulah saudaramu yang berlaku zalim atau yang dizalimi"

Dalam Sahih Bukhari, sambungan hadith tersebut adalah:

"Sahabat berkata: Ya Rasulullah, kami membantu orang yang dizalimi, tetapi bagaimana kami membantu orang yang zalim? Sabda Rasullullah: Halangilah kezaliman yang dilakukan oleh mereka.” 

Kita lihat di sekeliling kita, keluarga kita, pemimpin kita.. sangat ramai orang yang melakukan kezaliman..kan?

Dan ketahuilah, maksiat pun satu bentuk kezaliman juga! Tak tutup aurat pun satu kezaliman juga!!

So janganlah kita biarkan, sisih dan tentang mereka saja, tetapi kita cegah perbuatan mereka dan nasihati mereka. InsyaAllah... =)

3 comments:

  1. Alhamdulillah.. hidayah Allah xmengira siapa.. (: nice entry owner.. (:

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... teruskan menulis kerana ALLAH... rasa cemburu melihat mereka yang menulis kerana ALLAH =)

    ReplyDelete
  3. subhanallah . . hidayah Allah yg prlu kita cari n minta drpd-Nya. .

    ReplyDelete

Paterikan nama anda di sini. Saya akan jejaki. Moga ikatan terus bersemadi..

Related Posts with Thumbnails